Home

Tuesday, March 11, 2014

Еко домашен балсам за устни


Да направиш нещо полезно за себе си, не винаги струва скъпо. През последните близо 3 години толкова се бях запалила по манията еко, био и органик, че буквално тези магазини поглъщаха почти всичките м и пари.

Днес обаче ситуацията е съвсем различна и аз съм много по-разумна в покупките си. И вместо да се заривам с безброй ненужни козметични продукти имам няколко, които дори си приготвям сама. Като този балсам за устни с прекрасен аромат и божествен ефект.

Всичко, което ни е нужно е:

10 г. пречистен пчелен восък – аз си го купувам от тук http://www.ekomama.net/beauty-kitchen/systavki-za-domashna-kozmetika/pchelen-vosyk-50-g.html

10 г. кокосово масло – моето е такова 

10 г. масло от невен – намира се тук 

30 г. зехтин екстравърджин

3-5 капки етерично масло по желание

4-5 опаковки от балсами за устни, дезинфекцирани с памук, напоен със спирт

Съставките са по избор, но аз се спирам на кокосово масло заради неговите детокс качества, високото съдържание на витамини и минерали. Маслото от невен пък е фантастичен начин да се преборите с напуканите устни.

Приготвяне:

На водна баня в удобен съд разтопяваме восъка и кокосовото масло. Когато са почти готови добавяме бавно маслото от невен и зехтина. Оставяме леко на водната баня, за да се изравнят температурите им и изваждаме леко да се охлади. Восъкът обикновено се топи на температура от около 70-75 градуса C, затова когато е студено се стяга много бързо. Преди да изсипем балсамите в опаковките, трябва да почакаме температурата на течността да спадне до близка на телесната и да добавим етеричните масла. При температура над 45 градуса C повечето от тях губят полезните си качества, а някои от тях дори са запалими. Затова работете внимателно. Важно е и да не се прекалява с количеството масла, защото могат да предизвикат дразнене и сърбеж.
Оставете да се стегне педи да нанесете върху устните.

Вече имате първия си еко домашен балсам за устни. Изглежда страхотно, нали…

No comments:

Post a Comment